Konstnär från Johannesburg besöker södra Öland

Kalmar konstmuseum har ett residensprogram Bodycake där internationella konstnärer bjuds in att medverka under en månad.

I samtal med Mörbylånga kommun har Kalmar konstmuseum bjudit in Nkuli Mlangeni, formgivare och konstnär från Johannesburg, Sydafrika för att se och uppleva det textila kulturarvet och även Världsarvet på Öland.
Hon medverkade tidigare i utställningen Djupt minne med ett verk och även gjort ett regionalt verk där hon presenterade Sara Maktemele, den första svarta kvinnan i Kalmar som kom till Kalmar med Oktaviaexpeditionen i slutet av 1800-talet.

Nkuli har samtalat på Samtidskonstdagarna om att vara residenskonstnär på landsbygden och deltagit under dagarna i Kalmar och på Öland. Hon har bott på Ölands folkhögskola där hon gjort en presentation av sitt konstnärskap och workshop med studenterna, besökt Skördefesten och träffat Emma Rydner, Världsarvssamordnare. Nkuli besökte Karl Heinz Sauer, designer, Haidi Björk, textil och PG Olsson, keramik i  Formgiveriet. Hon har även varit på JAGs museum och Kamerala villan, där hon träffade landshövdingen vid invigningen av utställningen med bygdefotografen Carl E. Andersson från Hulterstad. Nkuli har också hunnit vara i Stockholm på Iaspis, konstnärsnämndens internationella program för konstnärer och delta vid ett seminarium. Nu återstår att besöka Kicken Ericsson, konstnär, Per Skogler, konstnär och Ölands museum Himmelsberga innan Nkuli åker hem 31 oktober.

Nkuli har också satt igång med intervjuer med konstnärer, studenter och tjänstemän som arbetar med konst och ställer frågan vad är drivkraften till varför vi arbetar med konst på landsbygden. Hon har också gjort en form av Fanzine tillsammans med studenter från Ölands folkhögskola. Båda dessa saker kommer att visas på biblioteket i Mörbylånga under hösten

Nyhetsarkiv