Nätverksträff för Sveriges världsarv

Den 25-27 april kommer representanter för Sveriges världsarv att samlas till ett tre dagar långt möte på Öland. Temat blir kommunikation med exempel på hur de svenska världsarven arbetar med skolor, äldreboenden, nyanlända och turism. Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap är medlem i den ideella föreningen Världsarv i Sverige och är värd för den årliga nätverksträffen 2017.

”Föreningens nätverksträffar är värdefulla och inspirerar oss i vårt dagliga arbete runt om i de svenska världsarven.” säger Aleka Karayeorgopoulos, ordförande i föreningen Världsarv i Sverige och museichef Vitlycke museum samt världsarvssamordnare Världsarvet Tanums hällristningar.

Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller ett objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Det är FN-organisationen Unesco som utser världsarven. Det finns 15 världsarv i Sverige.

På södra Öland är det samspelet mellan människa och natur som ligger till grund för utnämningen till världsarv. Det är lantbrukarnas arbete som har format och förändrat det öländska landskapet under årtusenden. Radbyarna, den odlade marken,sjömarkerna och alvarmarkerna bildar tillsammans världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. En av middagarna under nätverksträffen blir en öländsk ”matvandring”. Lokala småskaliga livsmedelsproducenter kommer att servera deltagarna sina produkter i en bygdegård, mitt i världsarvet.

Nätverksträffens deltagare kommer att få se och uppleva flera olika platser runt om på södra Öland, bland annat kommer de att besöka Stenhusa gård, Stora alvaret, en mjölkgård i Gräsgård, naturum Ottenby, Norrgården i Ventlinge och Capellagården i Vickleby.

”Det känns viktigt att få visa upp vårt unika världsarv. Det blir tre intensiva dagar med många spännande diskussioner, föreläsningar och studiebesök” säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare Mörbylånga kommun.

Nätverksträffen genomförs med hjälp av parterna i arbetsgruppen för världsarvet på södra Öland: Mörbylånga kommun, Lantbrukarnas Riksförbund, Länsstyrelsen i Kalmar, Regionförbundet i Kalmar län, Landstinget i Kalmar län, Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum.

Öppna programmet för 25-27 april som pdf

 

Foto: Annika Gustavsson

 

Nyhetsarkiv