Välbesökta skatter i världsarvet

Geocaching är ett bra sätt att uppleva de unika värden som utgör världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Tillsammans med mer än 130 kilometer vandringsleder så finns det möjlighet att uppleva landskapet när som helst.

Under våren 2016 genomförde Oscar Sundås, då student på Linnéuniversitetet, ett projekt kring geocaching i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap tillsammans med Mörbylånga kommun. Geocaching är en modern skattjakt som finns i hela världen, där du använder din GPS för att leta efter gömda skatter, eller cacher, med hjälp av koordinater. Nu, ungefär ett år senare, har resultaten av projektet sammanställts och det är ett väldigt positivt resultat som visat sig – totalt har de 28 geocacherna fått mer än 3000 loggade besök.

”Det är fantastiskt roligt att se att geocacherna har lockat så många besökare! Eftersom många genomför geocaching i par eller med hela familjen, så räknar vi med någonstans mellan 7000 och 8000 unika besök” säger Oscar Sundås, som nyligen vikarierade som världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun.

Bland annat finns det geocacher i sju stycken radbyar, vid Eketorpsleden och vid Norrgården i Ventlinge. Projektet lämnas i juni över till Mörbylånga kommun som kommer att förvalta och driva det vidare i framtiden.

Läs mer om Geocaching i världsarvet

Nyhetsarkiv