Världsarvsveckan 16-22 juli 2018

Cykla – vandra – spring! Variationen i årets upplaga av världsarvsveckan visar på det myller av aktiviteter som finns på södra Öland. Ge dig ut i landskapet, följ med på guidningar; både till cykel och till fots. Passa på och upplev, smaka på och njut av en unik plats på jorden.

Här kan du öppna världsarvsveckans program som pdf

År 2010 genomfördes den första världsarvshelgen, men redan år 2012 förlängdes helgen till att omfatta en hel vecka. Initiativet kommer från hembygdsföreningarna, LRF, Svenska kyrkan södra Öland, naturum Ottenby med flera. Syftet är tydligt: Att tillsammans sätta fokus på vårt unika kulturarv, världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Cykelturer, öppna kyrktorn, barnaktiviteter, golf, varierade guidade turer, Bruna bönans dag, yoga och Mat i världsarvet är bara några axplock ur veckans program.

Bruna Bönans dag
Nytt för i år är att Bruna Bönans dag firas i Kastlösa under världsarvsveckan:
”Bruna Bönans Dag är en sommarmarknad som bland annat vill visa på Kastlösas koppling till den svenska bruna bönan, men också att det numera odlas nya spännande sorters bönor i vår trakt. Kastlösa är en viktig by i Södra Ölands odlingslandskap” säger en av arrangörerna, Staffan Arvegård, Kastlösa.

Framtidsworkshop
Ett annat nytt inslag i årets världsarvsvecka är en workshop om framtiden där vi besökaren bjuds in att spela ett enkelt kortspel med Unesco-professorn Cornelius Holtorf (Linnéuniversitetet) och fundera på vad Världsarvet på södra Öland kommer att betyda för framtida generationer.

Världsarv
Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. År 2000 skrevs Södra Ölands odlingslandskap in på Unescos världsarvslista. Det finns drygt 1000 världsarv i världen, 15 i Sverige varav ett på Öland.

Radbyarna, den odlade marken, Stora alvaret och sjömarkerna bildar tillsammans världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Dagens lantbruk är en förutsättning för att odlingslandskapet ska kunna bevaras och fortleva.

Välkommen till en vecka värdig ett gammalt odlingslandskap!

Nyhetsarkiv