Världsarvsveckan 17-23 juli 2017

Under en hel vecka går flera arrangörer samman och genomför extra många världsarvsaktiviteter. Syftet är tydligt: Att tillsammans sätta fokus på vårt unika kulturarv, världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Öppna kyrktorn, cykelturer, utställningar, samtal om kulturarv, öppen gård, barnaktiviteter och flera varierade guidade turer är bara några axplock ur veckans program, som erbjuder något för alla! Passa på och upplev, smaka på och njut av en unik plats på jorden – Södra Ölands odlingslandskap.

Öppna veckans program som pdf

”Spring på alvar” en guidad morgontur genom världsarvet

Årets majslabyrint i Ventlinge öppnas 17 juli och fylls med barnaktiviteter:
”Det är och har varit väldigt spännande att delta i Södra Ölands odlingslandskap, ett världsarv i ständig utveckling, med en helt annan gröda än de traditionella. Jag har sått, odlat och skördat med konst i sammarbete med Ingvald och Ninni Petersson på Norrgården i Ventlinge. Med en majslabyrint har vi byggt ett landskap som man rent fysiskt kan förflytta sig i. Hemligheter i form av skulpturer dyker upp här och där och väcker tankar som kan stimulera till fortsatt sökande och skapa energi. I labyrintens slutfas återgår majsen till att vara en gröda som ska skördas och bli en annan form av energi.” säger Theo Janson.

Nytt för i år är matmässan: ”Mat i världsarvet” som  arrangeras vid Mörbylånga hamn  20-21 juli.
”Det är med stolthet som vi i Mörbylånga Företagsgrupp bjuder in till mässan ”Mat i Världsarvet” som kommer att ske i hamnområdet i Mörbylånga. Den pågår i två dagar och kommer visa upp och sätta fokus på vårt odlingslandskap både i nutid, framtid och historien. Det var självklart att vi valde Världsarsveckan då Mörbylånga har varit ett centrum för grödor och förädling av just mat från Världsarvet.” säger Karin Ericsson, ordförande i Mörbylånga företagsgrupp. Mörbylånga företagsgrupp är initiativtagare till ”mat i världsarvet” och med i projektet är också LRF Sydost, Hushållningssällskapet, Ölands turismorganisation och Mörbylånga kommun.

Välkommen till en vecka värdig ett gammalt odlingslandskap!

Vi är världsarvsveckan:
Alvarets kulturguidning
Alvarnära, mat, konst och form
Anna Rydstedt-sällskapet
Byggkult
Capellagården
Eketorps borg
Experimentellt Kulturarv och Entreprenörskap
Fågelvägen
Färjestadens bibliotek
Hushållningssällskapet Kalmar-Kronorberg-Blekinge
Kalmar konstmuseum
Kalmar läns museum
Kulturell Tankesmedja
Kulturföreningen Karneval
Leva Landskap (LONA)
LRF Sydost
Mörbylånga företagsgrupp
Mörbylånga hembygdsförening
Mörbylånga kommun
Naturum Ottenby
Norrgården i Ventlinge
Ottenby fågelstation
Scenbrottet
Segerstads fyr
Segerstads hembygdsförening
Sommarkvällsgruppen i Kastlösa
Station Linné
Svalgården, Gösta Friberg
Svenska kyrkan södra Öland
Södra Ölands konstnärsgille
Theo Janson
Ventlinge hembygdsförening
Ölands cykeluthyrning
Ölandsguide Lars Alvarmo
Ölandsguide Lotta & Löpcoach Marina
Ölands Museum Himmelsberga
ÖlandsNatur
Ölands turismorganinsation

Världsarv:

Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. År 2000 skrevs Södra Ölands odlingslandskap in på Unescos världsarvslista. Det finns drygt 1000 världsarv i världen, 15 i Sverige varav ett på Öland.

Världsarven delas in i två huvudgrupper: kulturarv och naturarv. Kulturarven är skapade av människan, medan naturarven är opåverkade miljöer. Södra Ölands odlingslandskap är ett levande kulturarv.
Radbyarna, den odlade marken och sjömarkerna och alvarmarkerna bildar tillsammans världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Dagens lantbruk är en förutsättning för att odlingslandskapet ska kunna bevaras och fortleva.

 

Nyhetsarkiv