Barn i världsarvet

Capellagården och Mörbylånga kommun gör en gemensam satsning på barnaktiviteter i världsarvet.
I sommar, närmare bestämt under världsarvsveckan 13-19 juli, kommer barn och unga att kunna ta del av en ny, spännande workshop på Capellagården. De kommer att lära sig mer om världsarv och vad som är så unikt med södra Öland. Samtidigt får de lära sig att arbeta praktiskt med olika hantverk under besöket på Capellagården.

Vid Capellagården har arbetet med att utforma workshopen precis inletts.
”Historiskt har hantverket varit en förutsättning för människans förmåga att bruka jorden och är en viktig del i dagens odlings- och kulturlandskap på södra Öland. I sommar ska vi utforska dessa samband och väcka nyfikenhet inför handens kreativa skaparlust” säger Olof Svensson på Capellagården.

Workshopen sammanfaller med två jubileum; Capellagården som fyller 60 år och Södra Ölands odlingslandskap som skrevs in på Unescos världsarvslista för 20 år sedan. Projektet finansieras via DUNC, Development of Unesco Natural and Cultural Assets, som är ett Interreg South Baltic EU-projektet där flera världsarv samarbetar.

”Det är viktigt att lyfta in fler aktiviteter för barn under världsarvsveckan och att kunna göra det i en så fantastisk miljö som Capellagården känns förstås extra bra. Lärande aktiviteter är en central del i DUNC-projektet för att skapa ett gott ambassadörsskap.” Säger Lars Wellin, projektledare för Ölands del i det transnationella världsarvsprojektet DUNC.

Om Capellagården:
År 1960 startade Carl Malmsten Capellagården med en vision om ”en skola för gestaltande arbete, där hand och ande ställs i skapande samverkan”. Skolan har blivit en internationell mötesplats med studerande från många delar av världen. De fyra huvudutbildningarna är Keramik, Möbel och inredningssnickeri, Textil och Trädgård.
Om Södra Ölands odlingslandskap:
Södra Öland är med på Unescos lista över världsarv! I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. I dag fortsätter lantbrukarna att odla jorden och låta sina djur beta Stora alvaret och sjömarkerna. Tack vare lantbrukarna kan odlingslandskapet upplevas av nya generationer.

Lars Wellin, projektledare för Ölands del i det transnationella världsarvsprojektet

 

Nyhetsarkiv