Utställning om världsarvets byar på Ölands museum Himmelsberga

I år firar Södra Ölands odlingslandskap 20 år på Unescos världsarvslista och nu uppmärksammas byarna i världsarvet lite extra.
I våras beviljade Länsstyrelsen i Kalmar län 135 000 kronor till Mörbylånga kommun och Ölands hembygdsförbund för en utställning om världsarvets byar. Utställningen, som är producerad av Byggkult, berättar både byarnas utformning, historia och lyfter människorna i byarna, bland annat genom teckningar och fotografier från olika tider.

Det känns bra att visa de öländska byarna i en utställning här på Himmelsberga som är en dubbel radby. Samarbetet med Ölands hembygdsförbund och alla hembygdsföreningar i världsarvet är värdefullt, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun.

Till midsommar stod utställningen ”Det öländska världsarvet: byar – människor – konst” klar i Himmelsbergas konsthall. Där visas även Uddenberg-Nordingska samlingen och ett stort antal av stiftelsens stipendiater genom åren. Utomhus har Kalmar Öland FN-förening en utställning om jordbrukets dåtid och framtid.

– Ölands museum är en viktig mötesplats för den öländska kulturen och kulturarvet. Att visa en utställning om världsarvets byar tillsammans med övriga utställningar ger en riktigt fin upplevelse för sommarens besökare, säger Julius Sääf verksamhetschef Ölands museum Himmelsberga,
Utställningen visas på Ölands museum från 20 juni till sista augusti.

Södra Ölands odlingslandskap
I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. I dag fortsätter lantbrukarna att odla jorden och låta sina djur beta Stora alvaret och sjömarkerna. Tack vare lantbrukarna kan odlingslandskapet upplevas av nya generationer.

Ölands museum Himmelsberga
Himmelsberga är en dubbel radby, vilket betyder att det på båda sidor av den lilla bygatan ligger ladugårdslängor och att boningshuset ligger längre in på de kringbyggda gårdarna. Museet ägs och drivs av Ölands Hembygdsförbund som är en paraplyorganisation för öns 32 hembygdsföreningar. Ölands museum består av flera gårdar, en vacker konsthall, galleri, kaffestuga och butik. För öppettider: www.olandsmuseum.com

Hulterstad, en av 87 byar i världsarvet. Foto: Johan Nordström

Nyhetsarkiv