Världsarvsveckan 15-21 juli

Välkomna till en vecka fylld med världsarvsaktiveter som lyfter vårt vackra och unika odlingslandskap på södra Öland! Guidade turer, öppna kyrktorn, barnaktiviteter, majslabyrinten i Ventlinge, föredrag, Bruna bönans dag i Kastlösa, utställningar, cykelturer, Mat i världsarvet i Mörbylånga, musikkväll på alvaret och öppna hembygdsgårdar är bara några axplock ur veckans program.

Se hela veckans program här (öppnas som pdf): Världsarvsveckan-2019-webbversion

Måndagen den 15 juli öppnar kyrkorna i Gårdby, Stenåsa och Hulterstad upp sina kyrktorn och låter besökarna njuta av en fantastisk utsikt.
Föredragen och guidningarna under veckan rör allt från bondestenålder, till månlandningen och Kalla kriget. För den som är intresserad av Ölands förhistoria arrangerar Sandby borgs vänner en vandring genom bondestenåldern. Arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay berättar om de äldsta synliga gravmonumenten på Öland, som leder oss ända tillbaka till världsarvets vagga för 6000 år sedan. På Ölands södra udde kan du följa med Ölandsguide Karin Westbergh på en matvandring. Eketorps borg arrangerar en särskild världsarvsvandring i borgens unika omgivande landskap med Ölandsguide Eva Åkerstedt.
Under matmässan Mat i världsarvet håller Samuel Palmblad, Kulturparken Småland, ett föredrag på temat ”Mat och försvar – Öland under kalla kriget”. Vad hade hänt på Öland om Sverige blivit indraget i ett krig på 1980-talet? Vilka resurser fanns att tillgå och hur skulle dessa användas? Men framför allt, hur skulle livsmedelsförsörjningen säkerställas? Föredraget baseras delvis på boken På vakt mot supermakt som publicerades 2017.

På världsarvsveckans sista dag, söndag 21 juli, arrangerar Fågelvägen ett föredrag med författaren och journalisten Oddbjörn Andersson. Föredraget heter ”50 år sedan månlandningen. Ölands testfält, Stora alvarets bäst bevarade hemlighet!” Oddbjörn beskriver själv föredraget så här.
– ”Söndag den 21 juli är det precis 50 år sedan en människa för första gången satte sin fot månen – en milstolpe i mänsklighetens historia. Jag arbetar med en bok om den smått osannolika bakgrunden till de hundratals betonglock som ligger utspridda på Stora alvaret, och tänker berätta om de kopplingar som finns mellan dem och månlandningen.”

År 2010 genomfördes den första världsarvshelgen, men redan år 2012 förlängdes helgen till att omfatta en hel vecka. Initiativet kommer från hembygdsföreningarna, LRF, Svenska kyrkan södra Öland, naturum Ottenby med flera. Syftet är tydligt: Att tillsammans sätta fokus på vårt unika kulturarv, världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.
”Det är otroligt roligt att få arbeta med världsarvsveckan och att ta del av allt det som händer här på södra Öland. I år är det extra roligt eftersom det är över 40 arrangörsorganisationer som tillsammans skapar det här fantastiska programmet med nästan 80 programpunkter. Här finns verkligen något att göra för alla. Förra året genomförde vi en utvärdering med både arrangörer och deltagare och den visade att de som får tag i ett av världsarvsveckans programblad väljer att gå på flera evenemang under veckan.” Säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap är med på Unescos lista över världsarv! Landskapet här är unikt och värdefullt. I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. I dag fortsätter lantbrukarna att odla jorden och låta sina djur beta Stora alvaret och sjömarkerna. Tack vare lantbrukarna kan odlingslandskapet upplevas av nya generationer.
Ge dig ut i landskapet, följ med på guidningar; både till cykel och till fots. Passa på och upplev, smaka på och njut av en unik plats på jorden!

Nyhetsarkiv