20-årsjubileum med tårtkalas

Onsdagen den 23 september firades Södra Ölands odlingslandskaps 20-årsjubileum med ett tårtkalas på Ölands södra udde i strålande solsken. Gästerna var eleverna vid Alunskolan på sydöland som också fick se världsarvsfilm på naturum, klättra upp i Sveriges högsta fyr, Långe Jan, och skåda fågel och säl med personalen vid naturum Ottenby. Eleverna hälsar att det är viktigt att vi städar efter oss i naturen och att vi hjälps åt med att plocka skräp. De menar också att Alunskolan är den bästa skolan och att tårtan smakade gott.

Utsikten från fyren Långe Jan

”Tack till alla fantastiska Miniguider och lärare från Alunskolan, Emma Rydnér på Mörbylånga kommun , Ida Hansson på naturum Ottenby för en inspirerande dag på den otroligt vackra södra udden. Ni sprider kunskap och stolthet om ert världsarv genom ert engagemang och insatser.” säger Sarah Kristoffersen Project Manager för det internationella världsarvsprojektet DUNC, Development of UNESCO Natural and Cultural assets, som var med under dagen.

År 2019 startades projektet “miniguider i världsarvet” som ett samarbete mellan naturum Ottenby och Mörbylånga kommun. Eleverna vid Alunskolan utbildades till guider och genomförde guidningar om sälar och Östersjön, fåglar och flyttning, Fyren Långe Jan och fyrbyn, Ottenby fågelstation samt naturum och världsarvet. Situationen med det nya coronaviruset, covid-19, gjorde att miniguidesprojektet år 2020 fick och anpassas efter gällande restriktioner och rekommendationer.

I år är det 20 år sedan Södra Ölands odlingslandskap skrevs in på Unescos världsarvslista. Det finns drygt 1100 världsarv i världen och 15 i Sverige. Ett världsarv berättar en liten bit av jordens och människans historia. På södra Öland är det berättelsen om lantbrukarnas arbete i många generationer som är grunden i världsarvsutnämningen. I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. I dag fortsätter lantbrukarna att odla jorden och låta sina djur beta Stora alvaret och sjömarkerna. Det är tack vare lantbrukarna som odlingslandskapet kan upplevas av nya generationer.

“Det är ett annorlunda jubileumsår i år men det känns riktigt bra att få fira tillsammans med elever och lärare vid Alunskolan. Södra Ölands odlingslandskap är ett levande kulturlandskap och människorna som bor och verkar här är grunden i vårt fantastiska landskap.” säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare på Mörbylånga kommun.

Tårtkalas i strålande solsken

Miniguidesprojektet finanserias via Interreg South Baltic-projektet DUNC, Development of UNESCO Natural and Cultural assets, är ett projekt där flera världsarv runt södra Östersjön samarbetar för att kreativt utveckla sina platser. Bland annat ska man utbilda ambassadörer och utveckla nya produkter och tjänster. Siktet är inställt på att bidra till en ökad turism på ett hållbart sätt, och ge dem positiva upplevelser av världsarven. Läs mer om DUNC på www.dunc-heritage.eu

Nyhetsarkiv