Avslutningskonferens för DUNC-projektet med kunglig glans

Tisdagen den 26 januari genomfördes avslutningskonferensen för Interreg South Baltic-projektet DUNC, Development of UNESCO Natural and Cultural assets. På grund av situationen med det nya coronaviruset, covid-19, genomfördes konferensen digitalt. Hennes kungliga höghet kronprinsessan Victoria närvarade under konferensen och inledde med en hälsning till konferensdeltagarna:
https://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahandelser/aretsaktuellt/kronprinsessanvidduncsslutkonferens.5.11860621768443ee821c966.html

Under konferensen fick deltagarna ta del av vad de olika världsarven, Örlogsstaden Karlskrona, Södra Ölands odlingslandskap, Kuriska näset i Litauen och Wismar/Stralsund i Tyskland, arbetat med under projektet, som exempelvis målarböcker för barn, filmer, virtual reality, vandringsleder, solcellsbänkar, skolprojekt, utställningar och nya nätverk.

DUNC är ett projekt där flera världsarv runt södra Östersjön samarbetar för att kreativt utveckla sina platser. Bland annat genom att utbilda ambassadörer och utveckla nya produkter och tjänster. Karlskrona kommun är leadpartner i projektet.

”Det var inspirerande att få höra om allt som projektet har åstadkommit under lite drygt tre år. Tack till alla som har varit med att bidragit till det här arbetet” säger Sarah Kristoffersen project manager för DUNC-projektet.

Södra Ölands odlingslandskap representerades av Emma Rydnér och Lars Wellin. I Ölands presentation lyftes bland annat Alunskolans arbete med att utbilda eleverna till miniguider i samarbete med naturum Ottenby, och en ny branding med fem logotyper som företag och föreningar i Södra Ölands odlingslandskap kan använda i sin marknadsföring, ett arbete inspirerat av världsarvet English Lake District.

Se två av världsarvsfilmerna som har producerats inom projektet:
En tur genom södra Ölands odlingslandskap med Ölandsguiderna Eva Åkerstedt och Lars Alvarmo:
https://www.youtube.com/watch?v=iBGP4TmiT00

Heroes of The Landscape, Landskapets hjältar med Niklas Petersson
https://www.youtube.com/watch?v=_o006xHc1Fs

 

Emelie Peterssons fotografi från Gettlinge gravfält vann DUNCs internationella fototävling ”Baltic Sea World Heritage”

Läs mer:
https://www.dunc-heritage.eu

Nyhetsarkiv