Bild från Södra Ölands odlingslandskap vann internationell fototävling – Baltic Sea World Heritage photo contest

Emelie Peterssons fotografi från Gettlinge gravfält vann den internationella fototävlingen ”Baltic Sea World Heritage photo contest”. Gettlinge gravfält ligger vackert i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, med utsikt över Kalmarsund i väster och Ölands stora alvar i öster. Torsdagen den 17 september fick Emelie ta emot diplom och en påse med lokalproducerade produkter från södra Öland. Prisutdelningen skedde på torget i Mörbylånga. Fototävlingen uppmuntrade invånare och besökare att använda sin kreativitet för att fånga skönheten i världsarven runt Östersjön. Av över 1150 bidrag utsågs fem fotografier av en internationell jury och bilden från Södra Öland valdes ut som det vinnande bidraget.
Emelie är bosatt i Ideboås i Uppvidinge kommun men besöker ofta Öland eftersom hon är född och uppvuxen i Södra Möckleby. Vi har ställt tre frågor till henne:

Berätta hur det gick till när du tog bilden!
Jag körde hem pappas lastbil till Södra Möckleby en septemberkväll, när jag passerade Gettinge gravfält var det inbäddat i dimma. Då insåg jag att det skulle kunna bli en fantastisk morgonbild dagen efter. Jag ställde klockan och gick upp tidigt för att försöka fånga bilden. Det blev en bild med morgonljus, dagg och dis, precis som jag hade tänkt mig.

Vad är mest speciellt med södra Öland?
Södra Öland är hemma för mig och jag gillar alla årstiderna och hur landskapet skiftar, vilket gör det extra intressant att fotografera. Alvaret med fåglar och blommor på våren är speciellt och likaså att åka skridskor där på vintern. Platser som Södra bruket, Pilekulla alvar och Gettlinge gravfält är fantastiska. Öland är ljuset, lugnet och öppenheten. Extra härligt är det att uppleva landskapet från hästryggen. Vi ska vara stolta över vårt världsarv.

Hur kändes det att vinna tävlingen?
Det kändes väldigt roligt och jag hade varit inne och tittat på tävlingsbidragen tidigare och sett att det var många fina bilder inskickade, inte minst från Öland. Jag fick veta att jag hade vunnit genom en bekant som sett det på Facebook och blev så glad att jag hade svårt att somna den kvällen.

Emelie Peterssons fotografi från Gettlinge gravfält vann den internationella fototävlingen ”Baltic Sea World Heritage”

Fototävlingen arrangerades via Interreg South Baltic EU-projektet DUNC, Development of UNESCO Natural and Cultural assets.
”Det är jätteroligt att det vinnande bidraget kom från Södra Ölands odlingslandskap och att flera valde att skicka in bilder från vårt världsarv.” Säger Lars Wellin, projektledare för Ölands del i projektet.
Övriga bilder kom från världsarven Kuriska näset, Örlogsstaden Karlskrona, Wismar och Stralsund.
Se vinnarbilderna här: https://www.dunc-heritage.eu/photo-competition/

Prisutdelning på torget i Mörbylånga den 17 september 2020.

DUNC, Development of UNESCO Natural and Cultural assets, är ett projekt där flera världsarv runt södra Östersjön samarbetar för att kreativt utveckla sina platser. Bland annat med utbildning av ambassadörer och utveckling av nya produkter och tjänster. Siktet är inställt på att bidra till en ökad turism på ett hållbart sätt.

Södra Ölands odlingslandskap: Södra Öland är med på Unescos lista över världsarv! Landskapet är unikt och värdefullt. I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. I dag fortsätter lantbrukarna att odla jorden och låta sina djur beta Stora alvaret och sjömarkerna. Tack vare lantbrukarna kan odlingslandskapet upplevas av nya generationer.
Projektet är externt finansierat via Interreg South Baltic. Läs mer om DUNC på www.dunc-heritage.eu

Nyhetsarkiv