Friluftsdag med fokus på södra Öland

Ett av Sveriges 15 världsarv, världens största alvarmark, Sveriges högsta fyr och en av Europas bästa fågellokaler – det är bara några exempel på saker som Mörbylånga kommuns elever i årskurs 6 får uppleva på sina friluftsdagar i september.

Det blir guidade turer genom världsarvet, både i buss och till fots. Eleverna får besöka naturum Ottenby, vara med och ringmärka fåglar, skåda fågel och säl samt klättra upp de 197 trappstegen i Långe Jan.

– Tillsammans med ölandsguider och personal från både naturum Ottenby och Ottenby Fågelstation vill vi ge eleverna en ökad förståelse för allt fantastiskt som finns här på södra Öland. Säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare Södra Ölands odlingslandskap.

Första gången friluftsdagarna genomfördes var under friluftslivets år förra året. Efter en utvärdering med skolorna framkom önskemål om att genomföra friluftsdagen fler gånger.

-Det är enormt glädjande att vi nu kan upprepa fjolårets uppskattade friluftsdagar på Ölands södra udde. Att elever på plats får en fördjupad kunskap om naturen i vårt världsarv gör förhoppningsvis att vi tidigt väcker intresset för natur- och friluftsliv. Säger Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare Mörbylånga kommun

Friluftsdagarna kan genomföras tack vare kulturmiljöbidrag för världsarvssamordning via Riksantikvarieämbetet. Bidraget är till för att skapa mervärde och utrymme för utveckling i världsarvsarbetet på lokal och regional nivå.

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. På södra Öland finns Kalmar läns enda världsarv – ett av femton i Sverige – Södra Ölands odlingslandskap. Det är ett levande odlingslandskap med byar, åkrar, Stora alvaret och sjömarker som bildar den enastående helhet som utgör världsarvet.

 

Nyhetsarkiv