Mörbylånga kommuns sjätteklassare på sightseeing genom världsarvet

20230918: Under september hämtades Mörbylånga kommuns sjätteklassare  upp med turistbussar bemannade med ölandsguider vid skolorna för att ge sig ut på en dagstur genom världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Målet för resan var Ölands södra udde där eleverna fick gå en vandringsled, besöka naturum Ottenby, vara med och ringmärka fåglar med Ottenby fågelstation, gå upp i fyren Långe Jan och skåda säl.

-Det är jätteroligt att vi kan köra friluftsdagarna i Ottenby även i år! Jag tycker att det är ett perfekt upplägg där elever får gå en sväng i Ottenby lund, se ringmärkning på Ottenby fågelstation, följa med oss från naturum ut på säl- och fågelskådning, besöka naturum och Sveriges högst fyr Långe Jan, säger Ida Hansson föreståndare naturum Ottenby.

Första gången friluftsdagarna genomfördes var under friluftslivets år 2021. Efter en utvärdering med skolorna framkom önskemål om att genomföra friluftsdagen fler gånger.

Friluftsdagarna kan i år genomföras tack vare kulturmiljöbidrag för världsarvssamordning via Riksantikvarieämbetet. Bidraget är till för att skapa mervärde och utrymme för utveckling i världsarvsarbetet på lokal och regional nivå.

-Vi har ett fint samarbete med kommunens skolor och med naturum Ottenby. Det känns väldigt bra att kunna erbjuda alla elever i årskurs sex en sådan här upplevelse och förhoppningsvis en insikt i hur unikt södra Öland är. Säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun.

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. På södra Öland finns Kalmar läns enda världsarv – ett av femton i Sverige – Södra Ölands odlingslandskap. Det är ett levande odlingslandskap med byar, åkrar, Stora alvaret och sjömarker som bildar den enastående helhet som utgör världsarvet.

Fyren Långe Jan får en kram

Nyhetsarkiv