Ny guide till världsarvet Södra Ölands odlingslandskap

Juni 2020: Ny broschyr: ”Upplev världsarvet” – en guide till Södra Ölands odlingslandskap. Den årliga världsarvsveckan i Södra Ölands odlingslandskap genomförs normalt i juli varje år, men i början av maj togs beslutet att ställa in världsarvsveckan på grund av den rådande situationen med det nya coronaviruset, covid-19. Efter en avstämning med världsarvsveckans arrangörer inleddes arbetet med att ta fram en ny broschyr – en guide till Södra Ölands odlingslandskap.

– När världsarvsveckan ställdes in började vi omedelbart fundera på hur vi kunde ställa om och ändå stötta de olika aktörerna som medverkar i världsarvsveckan. Det blev en kapplöpning med tiden och ett pilotförsök där vi arbetade fram en guide/broschyr som gör det möjligt för besökare att upptäcka världsarvet på egen hand. Det här är ett pilotförsök som ska utvärderas, utvecklas och troligen utökas till säsongen 2021 tillsammans med en ny satsning på marknadsföring av världsarvet, med inspiration från världsarvet och odlingslandskapet English Lake District, säger Lars Wellin, projektledare för Ölands del i det internationella världsarvsprojektet DUNC, Development of UNESCO Cultural and Natural assets.

Via DUNC-projektet och det arbete Mörbylånga kommun skulle ha lagt på att samordna världsarvsveckan har guiden till världsarvet arbetats fram. Intresset att delta var stort och över 50 aktörer; företagare, föreningar och organisationer, skickade in material till broschyren som börjar distribueras den här veckan.

– Det känns väldigt bra att vi under rådande omständigheter har kunnat ställa om från en traditionell världsarvsvecka till att ta fram den här broschyren. Tillsammans kan vi alla hjälpas åt att lyfta vårt unika landskap och de som är verksamma i det. Inte bara under en vecka, utan mer hållbart, över hela året, säger Peter Marklund, näringslivschef vid Mörbylånga kommun.

Klicka på bilden för att öppna broschyren som PDF-fil.

DUNC, Development of UNESCO Natural and Cultural assets, är ett projekt där flera världsarv runt södra Östersjön samarbetar för att kreativt utveckla sina platser. Bland annat med utbildning av ambassadörer och utveckling av nya produkter och tjänster. Siktet är inställt på att bidra till en ökad turism på ett hållbart sätt. Projektet är externt finansierat via Interreg South Baltic. Läs mer om DUNC på www.dunc-heritage.eu

Södra Ölands odlingslandskap: Södra Öland är med på Unescos lista över världsarv! Landskapet är unikt och värdefullt. I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. I dag fortsätter lantbrukarna att odla jorden och låta sina djur beta Stora alvaret och sjömarkerna. Tack vare lantbrukarna kan odlingslandskapet upplevas av nya generationer.

Nyhetsarkiv