Upplev världsarvet 2022 – en guide till aktiviteter, mat och boenden

Lagom till påsk släpps årets upplaga av ”Upplev världsarvet”, där drygt 70 företag och föreningar presenterar sina verksamheter kopplade till världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Via broschyren kan besökaren få inspiration till hur odlingslandskapet kan upplevas ur olika perspektiv. Vandra, följ med på en guidad tur, upplev världsarvet från hästryggen eller på cykel.

– Att uppleva världsarvet på cykel är fantastiskt. Cyklisten kan på en halv dag i lugn takt uppleva det unika odlingslandskapets skiftande natur. Från de bördiga åkrarna i Mörbylångadalen, via det karga alvaret till sjömarkerna på östra sidan. Det finns fina cykelvägar så vi hoppas att fler väljer att uppleva världsarvet på två hjul. Säger Gunnar Kvarnbäck, Ölands cykeluthyrning.

Företagare och föreningar som på ett eller annat sätt lyfter Södra Ölands odlingslandskap har haft möjlighet skicka in texter till guiden. Broschyren, som körs ut lagom till påsk, kommer att finnas på biblioteken, på turistbyrån och på flera ställen både i och utanför Södra Ölands odlingslandskap.

Klicka på bilden ovan för att öppna Upplev världsarvet 2022 som pdf

– Södra Ölands odlingslandskap erbjuder mängder med aktiviteter och här finns ett oändligt antal smultronställen att besöka. Den här broschyren är ett sätt att hjälpa fler att upptäcka vilken fantastisk plats södra Öland är. Säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare.

Södra Ölands odlingslandskap
Med 14 socknar och 87 byar är Södra Ölands odlingslandskap ett av Sveriges största världsarv. I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. Var du än är på södra Öland kommer du att se betande djur och aktiva gårdar. Det är lantbrukarna som idag odlar jorden och låter sina djur beta både Stora alvaret och sjömarkerna som ser till att vårt odlingslandskap kan lämnas vidare till kommande generationer.

Nyhetsarkiv