Välkomna till sandreveln – en vintervandring i unik miljö!

Ojoj! Ni var verkligen många som vill följa med oss hit ut på Lucia. Vi måste därför stänga anmälan nu. Men håll utkik, vi ska försöka få till ett tillfälle till efter nyår. Och, mellan 16 november och 31 mars är du välkommen hit ut. Så vill du, kan du själv upptäcka sandreveln några månader framöver.

Tyvärr måste vi meddela att vintervandringen imorgon skjuts fram på grund av vädret. Ni som är anmälda har fått mer information via mail. Vi återkommer med nytt datum inom kort.

I det marina naturreservatet ”Ottenby rev”, finns två större grunda vikar – Sandvik och Norrvik. De ramas in av Sandreveln, reservatets största revel. Den är 4 km lång och sträcker sig längs östra sidan av Ölands södra udde. Eftersom den är låg och flack och uppbyggd av sand, förändras den ständigt av havets krafter. Under stormvindar förekommer dessutom sandflykt.

För 50 år sedan fanns ingen synlig revel – den låg under havsytan – men under de två senaste decennierna har stora förändringar skett, som t.ex. sanddynerna på norra delen. (Dessa var riktigt stora en gång, men en nordanstorm med extremt högt vattenstånd i början av januari 2017, spolade bort hälften av dem.)

Sandreveln får du endast gå på nu under vintern, så du borde verkligen passa på! Följ med på en vandring i vår unika natur, vårt världsarv och upplev en unik miljö.

Guider: Göran Andersson, Ottenbykännare
Ida Hansson, naturumföreståndare
Emma Rydnér, världsarvssamordnare

Tisdag 13 december klockan 10.00
Samling: Parkeringen vid Ölands södra udde
Deltagandet är kostnadsfritt
Föranmälan: naturum@ottenby.se
Arrangör: Naturum Ottenby och Mörbylånga kommun
Vid dåliga väderförhållanden ställs vandringen in, vilket meddelas via naturumottenby.se

 

Foto: Göran Andersson

Nyhetsarkiv