Världsarvshelg 16-18 september

Den 16-18 september går flera arrangörer samman och genomför en helg med extra många världsarvsaktiviteter! Passa på att upplev, smaka på och njut av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap!

Klicka på bilen för att öppna hela programmet som pdf.

Restauranger, caféer och gårdsbutiker sätter fokus på maten från Södra Ölands odlingslandskap med speciella världsarvsmenyer.

– Föreställ dig världens största Alvar, en kalkstensmur och himlen – på den här vackra platsen ska vi smaka på öländska läckerheter, rapsoljor och bröd bakat på Ölandsvete, Säger Charlotte Axelsson, guide och VD, Visit Kalmar Öland, som arrangerar smakvandringar vid Vickleby under både lördagen och söndagen.

Bönor, världsarvsmackor och potatis lyfts fram. Drottning Ödas restaurang i Össby har valt att sätta fokus på potatisen från Södra Ölands odlingslandskap:
– På hösten skördas potatisen, vilket är en av våra favoriter i vår matlagning. Av potatis kan man göra oräkneliga maträtter, och hos oss kan du smaka på ett tiotal olika rätter under världsarvshelgen, säger Amy Hedlund vid Drottning Ödas restaurang.

På Ölands museum Himmelsberga presenteras världsarvsrabbaten, om det gröna kulturarvet och växter i världsarvets trädgårdar. Föreningen Södra Ölands järnväg finns på plats vid Torngårds station och berättar om den 50-åriga järnvägsepoken. Bengt Kallenberg, flerfaldig vinnare av ”årets Ölandsfotograf”, arrangerar en fotovandring. Besökarna kan också följa med på alvarguidningar, poppa popcorn på järnspisen i Lundastugan, lyssna på spännande föredrag, gå litterära turer spana fågel och säl, delta i en forntida offerceremoni på Eketorps borg och mycket annat.

– Jag blir glad när jag ser programmet för världsarvshelgen. Tillsammans skapar arrangörerna ett stort utbud och bredden på evenemangen är imponerande. Hösten i Södra Ölands odlingslandskap är fantastisk och nu blir den ännu bättre, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare.

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation har skapat ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.

Nyhetsarkiv