Digitala berättelser i Södra Ölands odlingslandskap

Runt omkring i världsarvet på södra Öland finns spännande berättelser om människor och platser som väntar på att bli berättade. Nu har två digitala guidningar arbetats fram utmed vandringslederna Nunnedalen och Bårby källa. Det är ölandsguiderna Eva Åkerstedt och Ludvig Papmehl-Dufay som har läst in berättelserna. 

Guiderna berättar om odlingslandskapet, geologin, naturen och södra Ölands historia. Den som är ute och vandrar kan få höra mer om grottan i Nunnedalen, den fyra mil långa och spikraka Mittmuren som klyver stora alvaret från norr till söder, eller om spåren av de gamla fårvaktarkojorna som finns ute på alvaret. 

– Intresset för vandring har ökat de senaste åren och vandringslederna på södra Öland hjälper besökarna att hitta ut i vårt världsunika odlingslandskap. Det känns väldigt bra att testa nya sätt för att lyfta fram odlingslandskapets spännande berättelser.  Säger Emma Rydnér, samordnare för Södra Ölands odlingslandskap. 

Nunnedalen ligger strax söder om Vickleby och är ett välbesökt utflyktsmål. Vandringsslingan går genom en smal lövskogsremsa på kanten av västra landborgen. Längs landborgens krön löper Landborgsleden och utmed dess fot sträcker sig Paradisstigen, med en sammanlagd längd av 4 km. 

Bårby källas längre slinga är 6 kilometer lång och utgår från parkeringen vid Möckelmossen mitt på Ölands stora alvar. För de geologiskt intresserade eller för de som bara vill njuta av det vackra landskapet, växterna, fågelsången och stillheten har denna slinga mycket att erbjuda. 

– Vi jobbar hela tiden med att se över och förbättra våra vandringsleder. De senaste åren har vi arbetat med tillgänglighetsanpassning, bytt ut informationsskyltar, tryckt nya broschyrer, digitaliserat vandringslederna med hjälp av webbsidan/appen Naturkartan och utökat antalet grillplatser. Att vi nu kan erbjuda två digitala guidningar gör lederna ännu mer attraktiva. Säger Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare Mörbylånga kommun. 

Berättelserna ligger digitalt på hemsidan och appen Naturkartan och det går bra att lyssna på dem även om du inte befinner dig ute i vandringslederna. 

Ölandsguide Ludvig Papmehl-Dufay. Foto: Daniel Lindskog.

– Ljudfilerna är ett intressant sätt att berika Naturkartan, där jag tror det finns en jättestor potential. Så gott som alla vandringsleder innehåller mängder av historier och berättelser, som gemene vandrare vanligen går helt ovetandes förbi. Men genom röstspår i appen Naturkartan kan åtminstone en del av dessa berättelser lyftas fram, säger Ludvig Papmehl-Dufay. Lyssnar när Ludvig berättar om mittmuren (vandringsled Bårby källa):  https://www.naturkartan.se/sv/kalmar-lan/ljudslinga-barby-kalla-mittmuren 

Ölandsguide Eva Åkerstedt

 – När man går längs södra Ölands vandringsleder stöter man på en mängd spännande fenomen, historiskt, geologiskt och botaniskt. Med ljudfilerna på Naturkartan kan vi hjälpa vandrare att få upp ögonen för vad de ser, och därmed öka intresset och nyfikenheten, säger Eva Åkerstedt. Lyssna när Eva berättar om landborgskanten (Nunnedalen): https://www.naturkartan.se/sv/kalmar-lan/ljudslinga-nunnedalen-kalksten 

Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation har skapat ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker. 

Nyhetsarkiv