År 2025 är det 25 år sedan Södra Ölands odlingslandskap skrevs in på Unescos världsarvslista och det uppmärksammar vi med att lyfta ett guldkorn i världsarvet varje lördag under hela året!
Följ Mörbylånga kommuns Facebook och Instagram och lär dig mer om kluvna flyttblock, udda fårvaktarkojor, speciella murar, klangstenar, små snäckor som bor djupt nere i alvarets karstsprickor och mycket annat! Tipsen publiceras varje lördagsförmiddag och i slutet av 2025 kommer en sammanställning av alla 52 guldkornen.
– Det finns ett nästan oändligt antal guldkorn att lyfta från södra Ölands enastående landskap och jag ser fram emot att få vara med om att få vaska fram 52 av dem. Människor har generation för generation satt sin prägel på landskapet och det finns mycket spännande att berätta om. Säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun.
Det första guldkornet är Torrör, ett röse mellan Ekelunda och Skarpa Alby där Torrörs-gubben bor. När han är hemma och bakar pannkakor så lyser det mellan stenarna. Varje gång han vänder en pannkaka så vänder sig en kalkstensflisa på Vickleby alvar. Torrör är en järnåldersgrav som undersöktes på 1960-talet och därefter återuppbyggdes.
Guldkornen kommer att tas fram av och Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare och Emma Rydnér, världsarvssamordnare.
– Världsarvet och dess guldkorn är en stor anledning till våra vandringleders popularitet. Få saker är bättre än att uppleva världsarvet till fots och ta del av alla unika platser på nära håll. Säger Matheus Tholin, natur- och fritidsutvecklare, Mörbylånga kommun.
25-årsjubileet kommer att uppmärksammas på flera sätt och med både små och stora evenemang spridda under året. Jubileet firas bland annat med tre unika konserter i kyrkorna i världsarvet, Ölands folkhögskola anordnar en sommarkurs med världsarvstema och i juli planeras ett stort världsarvskalas för barn.
Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin berättelse. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation skapar ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.
Foto Torrör: Stefan Ahlgren