Årskurs sex vid Skansenskolan är veckans klass i Lilla Aktuellt

Eleverna medverkade i programmet och berättade om och visade upp sitt fantastiska världsarvsarbete.

I höstas inledde sjätteklassarna ett utbyte med flera amerikanska världsarv. Idén kommer från barnboken ”Flat Stanley” där pojken som är huvudperson älskar att resa men hans vårdnadshavare har inte råd att resa med honom. Istället gör de en liten pappersgubbe av pojken som de skickar runt i USA.

Så här fungerar utbytet: Eleven skriver ett brev där de berättar om världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och om sig själv. Eleven ritar sedan en Flat Stanley (en pappersdocka). Dockan skickas till ett av världsarven i USA och de tar kort och skickar tillbaka den till Skansenskolan med bilder och information om världsarvet som besökts. Klassen har gjort en utställning som visar vilka världsarv som pappfigurerna besökt. Bland annat får vi se en pappersdocka som varit i Texas enda världsarv, San Antonio Missions National Park, där fick den besöka världsarvets sevärdheter tillsammans med personal från nationalparken.

Initiativet till utbytet mellan världsarven kommer från Victoria Wingårdh på Skansenskolan:
– Jag tycker att det här är ett jättebra sätt för eleverna att vidga sina vyer, uppleva andra världsarv i världen och samtidigt lära känna södra Öland. Dessutom får de förkovra sig i det engelska språket. Säger Victoria.

Se inslaget här: Lilla Aktuellt – Brev till USA | SVT Play

Nyhetsarkiv