På FN-dagen uppmärksammas Sveriges världsarv med ett poddavsnitt

Lagom till FN-dagen den 24 oktober släpper Kalmar läns museums podcast, Museimagasinet, ett nytt avsnitt. Temat är Sveriges världsarv med avstamp i Södra Ölands odlingslandskap.
Till poddavsnittet har det kommit in hälsningar från flera av de svenska världsarven. På så sätt får vi lära oss mer om spännande och väldigt olika platser. De mest unika platserna i vårt land!
Anledningen att avsnittet släpps på självaste FN-dagen är att det är FN-organisationen Unesco som ansvarar för världsarvslistan. I grund och botten är världsarven ett stort fredsprojekt, följande rader går att läsa i Unescos stadgar:

”Eftersom krigen har sitt ursprung i människornas sinnen, måste försvaret av freden också byggas upp i människornas sinnen.”

– FN-dagen är en bra dag att uppmärksamma våra världsarv lite extra. I år firar dessutom världsarvskonventionen 50 år så vi har all anledning att sprida berättelsen om våra unika platser. Säger Emma Rydnér, samordnare för Södra Ölands odlingslandskap vid Mörbylånga kommun.

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin berättelse. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation har skapat ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.

– Tänk att vi på Kalmar läns museum ser ett världsarv varje gång vi tittar ut genom fönstret! Södra Ölands odlingslandskap ligger precis runt knuten. Kalmar läns museums podcast Museimagasinet vänder sig till dig som vill lära dig mer om din närmiljö och människorna i den. Både nu, då och i framtiden. Med det här podavsnittet hoppas jag vi kan locka fler att besöka och lära sig mer om våra fantastiska världsarv. Säger Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum.

Poddavsnittet har arbetas fram i samarbete mellan Mörbylånga kommun och Kalmar läns museum, med stöd kulturmiljöbidrag för världsarvssamordning via Riksantikvarieämbetet. Bidraget är till för att skapa mervärde och utrymme för utveckling i världsarvsarbetet på lokal och regional nivå. Podden hittar du där poddar finns!

Det går bra att lyssna direkt via Kalmar läns museums hemsida: Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap – Kalmar läns museum (kalmarlansmuseum.se)

Pia-Lena Björnlund och Emma Rydnér

 

Nyhetsarkiv