Ted tipsar – om platser att besöka i världsarvet

Ted Luckman här! Jag är en arkeologistudent från Linnéuniversitetet som praktiserar på Mörbylånga kommun i samband med världsarvet. Jag utför för tillfället ett projekt ”Ted tipsar”, under kommande veckor kommer ni få tips om saker att besöka i världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Till de flesta av tipsen rekommenderar jag starkt att använda er av appen/hemsidan Naturkartan för att hitta rätt till en del av tipsen!

2022-05-17 Penåsa
I Södra Ölands odlingslandskap finns otroligt många lämningar från förr. Några av dessa lämningar hittar vi längs Penåsa Ödebys vandringsslinga. Vid Penåsa rastplats syns mycket tydliga husgrunder, detta var banvaktaren Karl Johanssons hem mellan 1910-1912. Därefter bestämmer man sig för att förflytta banvaktarstugan och tjänsten till Lilla Dalby. Troligtvis på grund av att banvakten med familj skulle slippa en mycket isolerad tillvaro ute på alvaret. Rastplatsen är idag omgiven av en vacker natur, här går även Ölandsleden förbi samt Mörbylångaleden. Ett till tips när ni väl är här är att besöka Penåsa ödeby, följ de blå pilmarkeringarna så är ni på rätt väg! Ödebyn uppstod år 1779 och bestod av två mindre gårdar. Runt ödebyn kan man se grunderna efter ett bostadshus samt ruiner efter en stenkällare och brunn. Detta omges av fruktträd och bärbuskar, i skogen runt om kan man se spår av odlad mark och odlingsrösen. Med andra ord, en häftig plats att besöka.
På med kängorna, ta er till Penåsa och ut och gå! Glöm inte kaffe och fika!
Vi hörs!

2022-05-11 Nunnedalen
I Södra Ölands odlingslandskap finns både äldre och nyare fascinerande historier att förtälja! En av dessa något nyare historier tar plats vid en liten grotta i Nunnedalen! Det handlar om en man vid namn Enarsson som bestämmer sig för att flytta till den här lilla ”grottan” under 1960-talet. Besöker ni grottan kan man än idag se spår av hur han gjorde sig hemmastadd. En av de intressanta detaljerna som fortfarande syns är den lilla skorstenen som går genom bergstenen. Här levde han i en eller två år, Einarsson ska ha spänt upp en segelduk runt grottan. Det sägs att en ”ängel” kom till honom regelbundet med en korg mat. Vem denna ”ängeln” var vet man inte. Berättelsen är både intressant och spännande, men även sorglig. Vad drev Einarsson till att mer eller mindre bli en eremit? Som i slutet mot sitt liv höll sig undan i en grotta i Nunnedalen?

Så ta på er kängorna, ta er till ”grottan”! Tänk bara på att det är mycket brant på sina ställen i Nunnedalen. Leden går genom gravfält som är övervuxna av buskar. Men för den med gott öga kan man hitta resta stenar och andra gravliknande lämningar.  Leden erbjuder även fantastisk utsikt över vattnet åt väst och alvaret åt öst. Det är även en plats med mycket fin och inspirerande natur! Glöm inte kaffe och fika bara!

2022-05-04 Gräsgårds hamn
Södra Ölands odlingslandskap innehåller inte bara fornlämningar och fin natur. Den är även hem till oerhörda historier, en av dessa historier är knuten till Gräsgårds hamns minnessten. Minnesstenen restes för att hedra de sjömän som omkommit i en minolycka under hösten 1941. Den svenska minröjningsstyrkan hade fått i uppdrag att plocka upp minor utanför Gräsgård. Arbetet med att plocka upp minorna skulle vara ett rutinarbete, dock inträffade en katastrof. Man hade fått tag på hela minbandet och när man skulle lyfta upp en mina ur vattnet slog en annan in i aktern på båten Libanon.
Händelsen kostade 10 människor livet, en av dessa var furir Allan Lundgren. Hans kropp återfanns inte efter man genomsökte området. Furir Lundgren var uppvuxen i Torekovtrakten i Skåne. Den 7 maj 1942 flöt Lundgrens kropp infrusen i is, i land vid Torekov på stranden där han som barn badat på. Infrusen i is hade Lundgrens kropp med hjälp av vind, strömmar och en förunderlig försyn förts från Öland, över Hanöbukten, runt Skåne, upp genom Öresund till sina hemtrakter. En förfärlig händelse är kopplad till denna minnessten men samtidigt även en otrolig berättelse.
Så ta en stund för att besöka Gräsgårdsminnessten, givetvis bör kaffe och fika medtagas!
Vi Hörs!

2022-04-27 Gösslundaleden
I södra Ölands världsarv finns det förutom en hiskelig massa fornlämningar även en del märkliga företeelser. Längs Gösslundaleden kommer ni att bemötas av alvaret och en hel del andra speciella naturföreteelser. Under en del av leden kommer man gå på vad som kallas en svinrygg, detta är ställen där berggrunden pressats upp och skapat avlånga åsar som höjer sig en bit i landskapet. På östra delen av leden syns även karstsprickor i den synliga kalkstenshällen och under försommaren möts man av en blomsterrik äng! Här kommer ni även att kunna se och gå längs med mittmuren.

En av de lite mer märkliga företeelser som jag fått höra om är vad som kallas klangsten, dessa klangstenar ger ifrån sig ett klonkljud om man slår till den med en annan sten. Detta var första gången jag hörde om detta, så jag kollade upp vart en klangsten låg och längs med Gösslundaleden fanns där en som jag besökte. Om detta verkligen var en klangsten kan jag inte svara på, har ni spelat på en klangsten någon gång och vart gjorde ni det? Så ge er ut på en vandring kring Gösslundaleden, spela en symfoni på klangstenen och glöm inte kaffet och fikan, där finns ett mycket fint stenbord med stenpallar att avnjuta sin fika längs leden!
Vi hörs!


2022-04-22 Dröstorp, Björnflisan och Torrör
I Södra Ölands odlingslandskap finns det fornlämningar nästan vart man än tittar. Tipset att besöka idag är att vandra längs Dröstorpsleden, appen naturkartan rekommenderas starkt! Längs leden kommer ni att kunna se Björnflisan, det är en runsten ute på stora alvaret och inskriften lyder ”Jörund uppreste stenen efter sin broder”. Stenen är mycket vittrad och bevuxen med saltlav. Runorna kan fortfarande ses för den skarpsynte!

Nästa plats längs leden kommer ni inte kunna missa, det är Dröstorps ödeby, som övergavs i slutet på 1800-talet. Nära byn kommer ni även se hur man använt gravhögar som källarförråd! För den som är intresserad av triangulering syns även en mätpunkt i närheten av gravhögarna samt ett av testlocken som ingått i Ölands testfält.

Mitt sista tips längs denna vandring är att besöka Torrör källa och röse. Det sägs att när det lyser i röset är torrörgubben hemma och gräddar pannkakor. När han vänder en pannkaka, vänder sig även en flisa ute på Vickleby alvar. I närheten till röset ligger även Torrörs källa, inbäddad i fin grönska. Detta ligger även i närheten till prästgropen en kollapsad grotta. Som syns som en stor sänka i landskapet.

Så ta på er kängorna, ta en vandring kring Dröstorpsleden och upplev både fornminnen och vacker natur, glöm givetvis inte kaffet och fikan!
Vi hörs!

2022-04-13 Ölands alunbruk
I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap finns mängder med fornlämningar och olika kulturmiljöer att besöka, med alla möjliga sorters historier, sägner och berättelser knutna till sig. Dagens tips att besöka på södra Öland är ruinerna efter södra bruket – Ölands alunbruk i Degerhamn. Detta är en av Sveriges mest välbevarade alunbruksmiljöer. Skorstenen från bruket tornar sig upp mot himlen som ett monument från en svunnen tid. Södra alunbruket startades 1804 och produktionen pågick fram till 1890-talet, därefter lät man fabriken förfalla. Det som finns kvar idag förutom skorstenen är ett vattenpumpverk, en smedja och ett stenhus. Även arbetarbostäderna till bruket finns kvar, en av dessa lägenheter är rekonstruerade att efterlikna hur en arbetare kan ha bott.
Enligt mig är detta ett spännande område som visar besökaren en glimt av ett alunbrukssamhälle, med tydliga spår i både landskap och som ruiner att se. Så en liten utflykt med kaffe och fika i denna fina kulturmiljö rekommenderas!
Vi hörs!

2022-04-08 Tingstad flisor
Alvaret på södra Öland kan ge intryck på många olika sätt, både genom natur och olika sorters fornlämningar. Tar ni er till vandringsleden Gösslunda eller Penåsa kommer man i slutet av dessa två leder att bemötas av två, 3 meter höga tillhuggna kalkstenar. Detta är Tingstad flisor, en plats som enligt folktradition har använts som en tingsplats, men även kunnat fungera som riktmärken för de som färdats över alvaret. Vid Tingstad flisor kunde människor från byar runtomkring samlas för att lösa ärenden, tvister och avkunna domar. Då flisorna står i 90 graders vinkel mot varandra har teorier om flisorna som solur lagts fram, där den smalaste skuggan från vardera flisa markerat tingets början och slut. Ingen vet när flisorna restes men de står på ett gravfält med lämningar från både bronsåldern och järnåldern. Oavsett vilken av lederna ni väljer, kommer ni bemötas av fin natur (orkidéerna börjar komma fram) och olika sorters lämningar att se under vandringen!
Tänk på att ta med vatten och fika under er vandring!

Vandringsleder:
Gösslunda – Tingstad flisor.
Penåsa – Tingstad flisor.
Vi hörs!

Nyhetsarkiv