Sveriges 21 länsstyrelser har tillsammans tagit fram skriften ”Kulturmiljö är demokrati” om hur landets kulturmiljöarbete är del av demokratiska processer. Den riktar sig till alla som är intresserade av vår kulturmiljö. Från Kalmar län kan du läsa om högstadieeleverna på Skansenskolan i Mörbylånga som gjorde en utställning om hur det är att vara ung i ett världsarv. Vad betyder Södra Ölands odlingslandskap för den yngre generationen? Det kan hända att det även bjuds på ett brunabönor-muffinsrecept!
– Vi vill uppmärksamma hur människor engagerar sig i våra historiska miljöer och tar vara på sina demokratiska rättigheter till vårt kulturarv. I skriften ger vi också exempel på kulturmiljöer där viktiga demokratiska insatser gjorts. Den brytning som uppstår mellan det dagsaktuella och historien hjälper oss att bättre förstå förutsättningarna för vår demokratiska samtid och dess eventuella utmaningar, säger Birgitta Eriksson, länsantikvarie vid Länsstyrelsen i Kalmar län.
Läs hela nyheten på Länsstyrelsen Kalmar läns sida: Så kan arbetet med kulturmiljön stötta demokratin | Länsstyrelsen Kalmar (lansstyrelsen.se)
Publikationen kan laddas ner här: Kulturmiljö är demokrati | Länsstyrelsen Kalmar (lansstyrelsen.se)