November 2023: Skansenskolans årskurs sex har inlett ett utbyte med flera amerikanska världsarv. Idén kommer från barnboken ”Flat Stanley” där pojken som är huvudperson älskar att resa men hans vårdnadshavare har inte råd att resa med honom. Istället gör de en liten pappersgubbe av pojken som de skickar runt i USA.
En av eleverna vid Skansenskolan, Theo, skickade sin Flat Stanley-docka till Texas enda världsarv, San Antonio Missions National Park. Dockan fick ge sig ut på tur och besöka världsarvets sevärdheter tillsammans med personal från nationalparken.
Så här fungerar utbytet:
Eleven skriver ett brev där de berättar lite om världsarvet Södra Ölands odlingslandskap och lite om sig själv. Eleven ritar sedan en Flat Stanley (en pappersdocka). Dockan skickas till ett av världsarven i USA och de tar kort och skickar tillbaka den till Skansenskolan med bilder och information om världsarvet som besökts. Eleverna ska sedan redovisa om respektive världsarv på engelska för varandra och så blir det en festlig tillställning där elevernas vårdnadshavare bjuds in och får ta del av elevernas arbete. Alla elever har olika världsarv.
Initiativet till utbytet mellan världsarven kommer från Victoria Wingårdh på Skansenskolan:
– Jag tycker att det här är ett jättebra sätt för eleverna att vidga sina vyer, uppleva andra världsarv i världen och samtidigt lära känna södra Öland. Dessutom får de förkovra sig i det engelska språket. Säger Victoria.
Det amerikanska världsarvet ”Carlsbad Caverns nationalpark” är ett grottkomplex med en stor fladdermuskoloni. De har en maskot i form av en fladdermus som kallas för Carl S. bat. Fladdermusen har tidigare besökt Filipinerna, Australien, Hawaii och England och nu har den, tack vare Skansenskolans elever, fått besöka världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. När Carl S. bat skickades tillbaka till fladdermuskolonin i USA fick den med sig information om södra Öland och bilder på platser den har besökt.
Framöver planerar skolan en utställning för att visa var elevernas pappfigurer har varit.
– Skansenskolan har verkligen lyckats fånga världsarvstanken i det här projektet. De jobbar lokalt och globalt på en och samma gång. Säger Emma Rydnér världsarvssamordnare för Södra Ölands odlingslandskap.
Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation skapar ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker